طراحی سیستم‌های پیجینگ (Paging system design) یک کار تخصصی است و نیازمند دانش کافی درباره کیفیت صدا، سیستم‌های شبکه، روش‌های انتقال و دیوایس‌های موجود در سیستم پیچینگ است. اگر شما هم  قصد راه اندازی سیستم پیجینگ در سازمان خودتان را دارید و به دنبال راهنمای سیستم پیجینگ در این زمینه هستید، ما پیشنهاد می‌کنیم که تا انتهای این مقاله را مطالعه کنید ما در این مقاله تمامی آنچه که شما برای نصب، راه اندازی و طراحی سیستم پیجینگ تحت شبکه احتیاج دارید را به شما خواهیم داد.
طراحی سیستم پیجینگ به منظور ارسال پیام‌های فوری و اورژانسی به افراد یا گروه‌های مختلف در یک سازمان یا محیط کار مورد استفاده قرار می‌گیرد. این سیستم می‌تواند در موارد اضطراری، حوادث و وضعیت‌های اورژانسی مختلف نظیر حریق، حمله، زلزله و غیره استفاده شود تا افراد به سرعت واکنش نشان دهند و اقدامات لازم را انجام دهند. همچنین این سیستم می‌تواند برای ارسال پیام‌های مهم و اطلاعاتی به کارکنان و اعضای سازمان مورد استفاده قرار گیرد. طراحی سیستم پیجینگ باید از نظر امنیتی، قابلیت اطمینان و کارایی بهینه برای ارسال و دریافت پیام‌ها به صورت سریع و موثر مورد بررسی و توجه قرار گیرد.

اهداف طراحی سیستم پیجینگ

1. ارسال پیام‌های فوری در مواقع اضطراری و وضعیت‌های اورژانسی مانند حوادث، حمله‌ها، حریق و زلزله.
2. اطلاع‌ رسانی به کارکنان و اعضای سازمان در مورد تغییرات مهم، اطلاعات فنی یا اطلاعات مرتبط با امور سازمانی.
3. ارسال پیام‌های مربوط به برنامه‌ها، رویدادها و جلسات مهم.
4. ارتباط سریع و فوری بین اعضای تیم‌ها و گروه‌های مختلف در یک سازمان.
5. ارسال پیام‌های اورژانسی به افرادی که در موقعیت‌های خاص مانند بخش‌های خطرناک یا مناطق دورافتاده کار می‌کنند.
6. این سیستم می‌تواند در تمامی صنایع و محیط‌های کاری مورد استفاده قرار گیرد، از جمله بیمارستان‌ها، مراکز آموزشی، شرکت‌ها، فضای باز، فروشگاه‌ها و غیره

6 اصل اساسی طراحی سیستم پیجینگ

سیستم‌های پیجینگ که به نام سیستم‌های آدرس عمومی (PA) نیز شناخته می‌شوند، ابزارهای ارتباطی هستند که امکان پخش پیام‌ها، اطلاعیه‌ها و هشدارها را به مخاطبان وسیعی در داخل ساختمان یا منطقه می‌دهند. سیستم های پیجینگ به طور کلی، فروش آسان جانبی هستند و سودآوری بالایی دارند. سیستم های پیجینگ مزایای متعددی را نیز برای مشتریان شما فراهم می کند. آنها امکان اطلاع رسانی اضطراری را فراهم می کنند و در زمان یافتن محل کارمندان در محل صرفه جویی می کنند. پیجینگ اعلان زمان را برای تغییرات شیفت ارائه می دهد و در همه محیط ها امکان اعلام آدرس عمومی را فراهم می کند.

شش اصل اساسی برای صدا وجود دارد که برای طراحی موفقیت آمیز یک سیستم پیجینگ باید آنها را درک کنید که از تعریف خود صدا شروع می شود:

صدا: نوسانی به شکل انرژی که از طریق ماده منتقل می شود.
اندازه گیری صدا: ضبط شده در دسی بل (dB) شدت نسبی، از 0 تا 130، سطح درد اولیه را بیان می کند.
رسانه ای که صدا را حمل می کند: مکانیزم پخش که امکان انتقال جریان را به صدای قابل شنیدن (مانند بلندگوها، بوق) می دهد.
عناصر صدا: الگوی توزیع، همپوشانی و انعکاس صدا که در ادامه توضیح خواهیم داد.
وات: نشان دهنده میزان توانی است که از تقویت کننده به رسانه وارد می شود.
انتشار صدا: فرآیندی که از طریق آن صدا در فواصل مختلف پخش می شود. هرچه سوژه دورتر باشد، تلفات دسی بل بیشتر می شود و پراکندگی افزایش می یابد.

عناصرمهم صدا در پیاده سازی سیستم پیجینگ

• الگوی توزیع صدا
هر صدایی که در محیط پخش می‌شود، به صورت کروی در محیط منتشر می‌شود. در سیستم‌های پیجینگ با هدایت این صدا در بلندگوی پیجینگ شیپوری و زوایای انواع دیگر بلندگوی پیجینگ، جهت و الگوی صدا را تغییر می‌دهند. دقت به الگوی ایجاد شده ی صدا نکته ای مهم در آموزش نصب سیستم پیجینگ است. برای مثال بلندگوی پیجینگ سقفی صدا را با الگوی کروی شکل در محیط منتشر می‌کند و صدا از همه طرف قابل شنیدن است، در حالی که بلندگوی پیجینگ شیپوری (مخروطی) صدا را به صورت یک مخروط و در یک جهت پخش می‌کند و بخش‌های پشت بلندگو، صدای ضعیف تری را نسبت به قسمت‌ های روبروی آن دریافت می‌کند.
• همپوشانی صدا
نکته ای دیگر در آموزش نصب سیستم پیجینگ که در زمان طراحی سیستم‌های پیجینگ به آن می‌پردازید این است که باید یک صدای یکپارچه و هم آوا را در محیط ایجاد کنید. برای این کار باید از الگوی همپوشانی (Overlap Pattern) استفاده کنید. همپوشانی صدا به معنای آن است که ترتیب قرار‌گیری میکروفون های پیجینگ باید به صورتی باشد که در زمان انتشار صدا چند صدای متوالی شنیده نشود. در صورتی که بلندگو های پیجینگ از هم دور باشند، به خاطر سرعت پخش صوت در زمان پخش پیام، افراد چند صدای با تاخیر را می‌شنوند که این اصلا خوب نیست. در عین حال در زمانی که بلندگو های پیجینگ بسیار به هم نزدیک باشند، هزینه توزیع صدا بالا می‌رود. پس فراموش نکنید که همپوشانی صدا در نصب سیستم پیجینگ را فراموش نکنید و بهتر است که از مشخصات بلندگوی خود مطلع شوید. (به صورت استاندارد فاصله‌های بین 8 تا 10 متر برای قرار دادن بلندگوهای پیجینگ سقفی و ستونی مناسب است با این حال باز هم باید فضا و قدرت بلندگو را بررسی کنید).
• انعکاس صدا
یکی از مشکلاتی که در زمان نصب سیستم پیجینگ باید به آن توجه کنید. انعکاس صدا در محیط است. این موضوع می‌تواند به دو علت رخ دهد:
o فاصله بلندگو های پیجینگ از هم بسیار زیاد است و کاربر چند بسامد صوتی را از چند منبع انتشار می‌شنود. در این حالت باید بلندگو های بیشتری در فضا قرار گیرد.
o دیوارها بسیار سخت هستند و به راحتی صوت را منعکس می‌کنند در اینجا بهتر است از بلندگوهای با توان پائین و صدای کم استفاده شود. این کار سبب می‌شود که صدا کمتر در محیط منعکس شود. در اغلب اوقات انعکاس بین اسپیکر تحت شبکه و کف اتاق می‌تواند شنیده شود، برای همین بهتر است که بلندگوها در فاصله 3 تا 5 متری نصب شوند. یا از بلندگو های با توان کمتر استفاده شود.
• ابعاد محیط
در زمان طراحی سیستم پیجینگ باید ابعاد محیطی که قرار است سیستم پیجینگ یا (بلندگوهای پیجینگ) در آن قرار بگیرند را لحاظ نمائیم. ما در اینجا با سه محیط روبرو هستیم:
1. اتاق‌های کاربران (مانند اتاق بیماران، اتاق کارمندان، اتاق هتل و نظایر آن)
2. راهرو‌ها و فضاهای عمومی (مانند سالن رستوران‌ها، سالن‌های غذاخوری، سالن همایش و یا سالن ورزش)
3. فضاهای باز (مانند پارک‌ها، پارکینگ‌ها، فضاهای ورزشی خارجی و سایر موارد مشابه)
در هر کدام از این محیط‌های باید از سطح صدا و اصول مشخصی پیروی کرد که در بخش بعدی به آن‌ها می‌پردازیم.
در این مرحله طراحی سیستم پیجینگ شما مشکل توزیع، انعکاس و همپوشانی صدا را بررسی و رفع کردید و اکنون وقت وارد شدن به مرحله بعدی است.

مراحل طراحی و پیاده سازی سیستم پیجینگ

1. نیاز سنجی
اولین مرحله برای طراحی سیستم پیجینگ «نیاز سنجی» است. در این مرحله شما باید سایر نیازمندی‌های خودتان را به صورت کامل مشخص کنید. زون هایی که قصد راه اندازی سیستم پیجینگ در آن را دارید، تعداد کاربران، کیفیت صدا، تعداد دفعات استفاده از سیستم و همچنین امکانات سیستم پیجینگ تعریف شده برای کاربران را به صورت کامل مشخص کنید. همه این موارد برای نصب سیستم پیجینگ و سایر تجهیزات سیستم پیجینگ شما الزامی است. در کنار نیازسنجی باید نگاهی به آینده داشته باشید و توسعه‌های بعدی خودتان را نیز در نظر بگیرید و امکانات سیستم پیجینگ مورد نظر برای توسعه را نیز مشخص کنید.

2. آشنایی با تجهیزات پیجینگ

اکنون که فهرست امکانات سیستم پیجینگ خودتان را تهیه کرده‌اید نوبت آن رسیده است که به سراغ تجهیزات پیجینگ بروید و ببینید آن‌ها به چه شکلی کار می‌کنند. برای درک بهتر ما برخی از تجهیزات پیجینگ مورد استفاده در سیستم پیجینگ را به شما معرفی می‌کنیم:
بلندگوی پیجینگ: برای انتخاب یک بلندگوی پیجینگ مناسب باید سطح صدا شلوغی محیط و نیز مدت زمان پخش صوت را در نظر بگیرید. همچنین کیفیت مورد انتظار صدا (برای مثال پخش فراخوان، پخش موسیقی و یا سخنرانی) را مشخص کنید و بر مبنای آن یک بلندگوی پیجینگ مناسب با وضوح صدا خوب انتخاب کنید. دقت کنید تن صدای بلندگوهای پیجینگ نباید آزاردهنده و یا کم باشند.

• میکروفون‌ پیجینگ: میکروفون پیجینگ برای ورودی صدا در زمان نصب سیستم پیجینگ به کار گرفته می‌شود. در زمان طراحی سیستم پیجینگ به سطح صدابرداری خودتان توجه کنید. برای مثال اگر قرار است که در سیستم شما تنها صدای یک کاربر پخش شود می‌توانید از میکروفون پیجینگ نسبتا ارزان استفاده کنید در غیر این صورت باید از میکروفن‌های پیجینگ با کیفیت‌تر و طبیعتاً گرانتر استفاده کنید. در طراحی سیستم‌های پیجینگ به این نکته توجه داشته باشید که شما می‌توانید از فناوری‌های دیگر مانند اینترکام و تلفن صنعتی VoIP نیز به عنوان میکروفون تحت شبکه برای ورودی صدا استفاده کنید (که در جای دیگری به صورت کامل در این باره توضیح داده می‌شود).

• نرم افزار پیجینگ: برای اتصال بلندگوهای پیجینگ و میکروفون های پیجینگ به همدیگر باید از نرم افزار پیجینگ استفاده کنید. در اغلب اوقات نرم افزار پیجینگ را روی یک سرور دارای صفحه نمایشگر نصب می کنیم. (البته در نصب سیستم پیجینگ، انتخاب نرم افزار پیجینگ بسیار حائز اهمیت است چون هسته ی اصلی است).

• آمپلی فایر پیجینگ: کیت‌های تقویت صدا اغلب به نام آمپلی فایر تحت شبکه (Amplifiers) شناخته می‌شود. آمپلی فایرهای پیجینگ می‌توانند بر اساس سیستم‌های قدیمی و یا سیستم‌های جدید دیجیتالی (آمپلی فایر های پیجینگ IP یا آمپلی فایر های پیجینگ VoIP) باشند. با کمک این آمپلی فایرهای پیجینگ، سیگنال‌های ارسالی در سیستم پیجینگ، تقویت شده و از طریق بلندگوهای پیجینگ پخش می‌شوند. در بلندگوی پیجینگ تحت شبکه این قسمت به صورت یکپارچه با بلندگو ارائه شده است.

سیستم‌ اینترکام: در سیستم اینترکام با داشتن یک و یا چند دکمه (گاهی صفحه کلید شماره‌گیری)، یک بلندگوی پیجینگ و یک میکروفون پیجینگ این قابلیت را به کاربر می‌دهند که بتوانند بلافاصله با مرکز کنترل تماس برقرار نمایند.

نصب سیستم پیجینگ یکپارچه

آخرین مرحله در طراحی سیستم پیجینگ تحت شبکه توجه به نصب و راه اندازی سیستم پیجینگ یکپارچه در کنار سایر شبکه‌های سازمانی است. سیستم‌های پیجینگ می‌توانند بخشی از یک شبکه نظارتی بزرگتر باشند و در کنار آن‌ها از امکاناتی نظیر دوربین‌های نظارتی، سیستم‌های هشدار، تجهیزات کنترل و یا سایر امکانات استفاده شود. در اینجا شخصی که به طراحی سیستم پیجینگ می‌پردازد باید بتواند به خوبی تمامی این تمهیدات را در نظر بگیرد تا شبکه‌ای یکپارچه و مدیریت شده را در اختیار کاربران خود قرار دهد. یکپارچه سازی به بهینه‌تر شدن استفاده کردن از منابع و کاهش هزینه‌ها نیز کمک خواهد کرد.

پیاده‌سازی سیستم پیجینگ

پیاده‌سازی سیستم پیجینگ آی‌پی در یک شبکه نیازمند بهره‌گیری از زیرساخت‌های تحت شبکه است. به صورت کلی برای پیاده‌سازی سیستم پیجینگ IP به حداقل زیرساخت‌های زیر نیاز دارید:

1- سیستم سرور (Server): سرورها رایانه‌های مرکزی هستند که به شما این امکان را می‌دهند که بتوانید سایر بخش‌های شبکه را مدیریت کنید. برای پیاده‌سازی سیستم پیجینگ در شبکه شما به یک سرور نیاز دارید.
2- سیستم‌های مسیردهی (Routing Machines): سیستم‌های مسیردهی که به آن‌ها «سوئیچ» یا «روتر» گفته می‌شود، توزیع پیام‌های تحت شبکه را میسر می‌کنند. با استفاده از این دستگاه‌ها، پیام‌های ارسالی از سمت سرور به دیوایس مورد نظر ارسال می‌شود.
3- دیوایس‌های پیرامونی (Peripheral Devices): این دسته از دیوایس‌ها وظایفی مانند دریافت یا پخش صدا، تصویر و غیره را بر عهده دارند.
4- دیواس‌های ذخیره‌سازی (Storage Devices): این دیوایس‌ها امکان ذخیره و بازیابی اطلاعات را به شما می‌دهند.
5- سیستم‌های امنیتی (Security Systems): این دیوایس‌ها این امکان را به شما می‌دهند که بتوانید از داده‌ها و دیوایس‌ها موجود در شبکه خود در برابر تهدیدات و موارد دیگر محافظت کنید.

برای پیاده‌ سازی سیستم پیجینگ IP شما نیازمند داشتن یک زیرساخت با حداقل این امکانات هستید. البته ممکن است برخی از موارد مانند سیستم‌های سرور، امینت و ذخیره‌سازی به صورت کلی در قالب یک رایانه مرکزی قرار گیرند و شما نیازی به تهیه سیستم‌های جداگانه نداشته باشید.
همانطور که در شکل فوق می بینید بعد از ورودی شبکه WAN یا همان اینترنت ، فایروال قرار دارد که م یتوانید تهدیدات امنیتی خارجی به شبکه شما را مدیریت نماید. بعد از فایروال سوئیچ های اصلی یا اصطلاحا Core قرار دارند که می توانند کار توطیع داده در سطح شبکه شما بین سوئیچ های اکسس را انجام دهند . وظیفه اصلی در سوئیچ ها ی شبکه اکسس ارتباط با تجهیزات سیستم پیجینگ می باشد. بسیاری از سازمان های دولتی و خصوصی این زیر ساخت را دارند. البته در شبکه‌های بزرگتر سازمانی، ممکن است شما زیرساخت‌های متنوعی را برای تلفن‌های VOIP، دوربین‌های مداربسته، سیستم‌های مدیریت داده، سیستم‌های نظارتی و غیره در اختیار داشته باشید. خوبی پیاده‌سازی سیستم پیجینگ آی‌پی این است که شما می‌توانید به خوبی این سیستم را در کنار دیگر زیرساخت‌های شبکه به کار بگیرید و حتی آن را با این زیرساخت‌ها به صورت یکپارچه شده به کار ببرید. برای مثال ترکیب سیستم‌های دوربین مدار بسته و یا تلفن‌های VOIP با سیستم‌های پیجینگ یک اتفاق معمول در شبکه‌های سازمانی است.

بعد از پیاده‌سازی زیرساخت سخت‌افزاری لازم برای سیستم پیجینگ IP خودتان شما نیازمند بهره‌گیری و پیاده‌ سازی پروتکل‌های نرم‌افزارهای و شبکه‌افزارها هستید. این بخش نرم‌افزاری شما را قادر می‌سازد که بتوانید به راحتی ابزارها و دیوایس‌های مختلف در شبکه پیجینگ خودتان را یکپارچه و مدیریت کنید و به بخش‌های مختلف شبکه برای ارسال یا دریافت صدا دسترسی داشته باشید.

مزایای نصب سیستم پیجینگ تحت شبکه

نصب سیستم پیجینگ تحت شبکه به سازمان شما مزایای زیادی را ارائه می‌کند که در ادامه به بررسی آن‌ها می‌پردازیم:

1- یکپارچگی کامل شبکه: با نصب سیستم پیجینگ تحت شبکه این امکان را در اختیار خواهید داشت که تمام سیستم‌های تحت شبکه مانند تلفن VOIP، دوربین‌های مداربسته، سیستم‌های نظارتی و کنترل و سایر بخش‌های شبکه را به صورت کامل یکپارچه کرده و آن‌ها را از یک مرکز کنترل نظارت و کنترل کنید.
2- کاهش هزینه‌ها: نصب سیستم پیجینگ امکان کاهش هزینه‌های نصب، نگهداری و توسعه را در اختیار ما قرار می‌دهد. پیاده‌سازی سیستم پیجینگ IP به نسبت سایر شبکه‌ها هزینه‌های کمتری دارد و به شما این امکان را می‌دهد که بتوانید به خوبی هزینه‌های خودتان را مدیریت کنید. در عین حال در صورتی که بخواهید شبکه خودتان را توسعه دهید نیازی به تخریب و بازسازی زیرساخت شبکه ندارید، تنها کار اضافه کردن دیوایس‌ها یا دستگاه‌های جدید به شبکه است. 
3- انعطاف پذیری: یکی از مزایای اصلی در زمینه نصب سیستم‌های پیجینگ تحت شبکه آن است که این سیستم‌ها به ما این امکان را می‌دهند که بتوانیم به خوبی شبکه خودمان را برای نیازمندی‌های محیطی و کاربری خودمان توسعه دهید. برای مثال در سیستم صوتی بیمارستان توزیع یکباره و فراگیر صدا در همه بخش‌ها نیاز نیست. گاهی باید صدا با طنینی آهسته در یک بخش خاص توزیع شود. یا در سامانه‌های کنترل و نظارت نیازی به داشتن ارتباط دو سویه میان مرکز نظارت و بخش‌های عملیاتی است. با نصب سیستم پیجینگ IP این امکان به وجود می‌آید که بتوانیم به راحتی تراکنش‌های صوتی در محیط را کنترل کرده و طنین مناسبی را در بخش ایجاد کنیم. همچنین می‌توانیم شبکه توزیع و دریافت صدا را با دیگر بخش‌ها یکپارچه کرده و انعطاف‌پذیری بهتری را ایجاد نماییم.
4- بهره‌گیری از شبکه‌افزارها: با استفاده از شبکه ‌افزارها در زمان نصب سیستم پیجینگ آی پی این امکان برای ما به وجود می‌آید که بتوانیم به خوبی شبکه خودمان را به شکل خودکار مدیریت کنیم. برای بسیاری از سازمان‌هایی که با تراکم جمعیت روبرو هستند، مانند ترمینال‌های مترو یا مراکز آموزشی و تفریحی، توزیع و تکرار صدا بر اساس یک روند مشخص جمعیتی یا رویدادی، مهم است. با نصب سیستم پیجینگ آی پی این امکان را خواهیم داشت که پیام‌های صوتی اختصاصی و از پیش ضبط شده ای را در محیط پخش کنیم. همچنین با بهره‌گیری از این دسته از دیوایس‌ها ما این قابلیت را خواهیم داشت که بتوانیم موسیقی، پیام‌های مشخص، اعلام‌های هشدار و سایر موارد را نیز در شبکه صوتی خودمان پخش کنیم.

طراحی و پیاده‌ سازی سیستم پیجینگ: گام به گام تا موفقیت

سیستم پیجینگ و صوتی تحت شبکه یکی از ابزارهای اطلاع‌ رسانی در محیط‌ های مختلف نظیر کارخانه ها، بیمارستان‌ها و مراکز آموزشی به شمار می ‌رود. طراحی و پیاده ‌سازی این سیستم نیازمند مراحل مشخص و دقت نظر در هر گام است.

گام اول: اولین گام در طراحی سیستم پیجینگ تحلیل نیازهای کاربران و محیط است. در این مرحله، لازم است تا کاربران و اهداف سیستم مشخص شوند. به عنوان مثال، تعیین نوع اطلاعاتی که قرار است منتقل شود و میزان دسترسی کاربران اهمیت بسیاری دارد.
گام دوم: پس از تحلیل نیازها، مرحله طراحی معماری سیستم شروع می ‌شود. در این مرحله، نیاز است تا یک معماری شبکه مناسب برای انتقال صوت و داده‌ها تعریف گردد. انتخاب سخت‌ افزارهای مناسب مانند میکروفون‌ها، بلندگوها و سرورهای با کیفیت بالا از اهمیت فوق ‌العاده‌ای برخوردار است.
گام سوم: گام بعدی پیاده‌ سازی سیستم است. در این مرحله، راه ‌اندازی سرورها، نصب نرم ‌افزارهای لازم و برقراری ارتباط بین اجزای مختلف سیستم انجام می ‌گیرد. همچنین، آزمایش‌های اولیه برای اطمینان از عملکرد صحیح سیستم بسیار حائز اهمیت است.

سیستم پیجینگ ساخت ایران

سیستم پیجینگ ساخت ایران (Paging system made in Iran) یک سیستم ارتباطی است تا بتواند اطلاعات مهم را به صورت فوری و بی واسطه به گیرنده ارسال کند. سیستم های پیجینگ می توانند به صورت شبکه ای عمل کنند و می توانند به تعداد زیادی دستگاه متصل شوند و ارتباط ها را فراهم کنند. یک سیستم پیجینگ مجموعه ای از میکروفن ها، تقویت کننده ها، بلندگوها برای تسهیل ارتباط با مخاطبان است که برای اطلاع رسانی یا هشدار دادن به مردم استفاده می شود.
در ایران نیز از سیستم های پیجینگ تحت شبکه برای انتقال اطلاعات و پیج کردن در موارد اورژانسی و اضطراری که نیاز به ارسال سریع است استفاده می شود. سیستم های پیجینگ تحت شبکه ساخت ایران فرآیندی هستند که به صورت خودکار و یک طریقه برای نمایش متن یا اعلان های مختلف به کاربران استفاده می شود. این سیستم ها به طور گسترده از نرم افزارها و سخت افزارهای خاصی برای ارسال پیام ها استفاد می کنند تا به راحتی اطلاعات مورد نیاز به کاربران انتقال دهند. در ایران سیستم های پیجینگ تحت شبکه بسیار کاربردی و مورد استقبال عموم است زیرا این سیستم ها به طور گسترده در ادارات، مراکز درمانی، دانشگاه ها، شرکت ها و دیگر مراکز برای ارسال اعلان های فوری و مهم به کاربران مورد استفاده قرار می گیرد تا خدمات بهتری ارائه دهند. 

030910